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Tuesday, May 5, 2015

Masoor daal/ मसूर दाल



Ingredients/आवश्यक सामग्री :

  1. 1 tsp cinnamon
  2. 1 tsp salt
  3. 1 cup dry washed masoor lentils 
  4. 4 cups water
  5. 1/2 cup tomato paste
  6. 2 tbsp oil
  7. 1 large onion, chopped
  8. 4 cloves garlic, minced
  9. 1-inch piece fresh ginger root, peeled and minced
  10. 1 tbsp garam masala powder 

  1. 1 छोटा चमच्च दालचीनी पाउडर 
  2. 1 छोटा चमच्च नमक 
  3. 1 कप धूलि हुई मसूर दाल 
  4. 4 कप पानी 
  5. 1/2 कप टमाटर का पेस्ट 
  6. 2 बड़ी चमच्च तेल 
  7. 1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ 
  8. 4 लहसुन की काली, बरीक कटी हुई 
  9. 1 इंच अदरक, बारीक कटा हुआ 
  10. 1 चमच्च गरम मसाला पाउडर 
Method:
  1. Heat the oil in a large saucepan over medium heat. Add  onion, garlic and ginger and cook until vegetables are softened.
  2. Stir in the garam masala powder, cinnamon and salt and cook for a few more minutes.
  3. Add the lentils, water and tomato paste and mix well. Bring to a gentle boil, reduce heat and then simmer covered for 30 minutes or until lentils are cooked. 
  4. Remove from the heat and serve.
  1. एक कढ़ाई में मध्यम गैस पे तेल गरम करे, उसमे कटा हुआ प्याज, लहसुन और अदरक मिक्स करे और प्याज के पकने तक सेके 
  2. अब इसमें गरम मसाला, दालचीनी पाउडर, नमक डाले और २ मिनट तक मिक्स करते हुए पकए. 
  3. अब इसमें धूलि हुई मसूर दाल, पानी, टमाटर का पेस्ट डाले, और उबले,
  4. गैस को स्लो कर दें और 30 मिनट तक ढक कर पकाये, या जब तक दाल न पाक जाये तब तक पकाये 
  5. अब गैस बंद कर दें और रोटी या चावल के साथ परोसे 


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