Ingredients/आवश्यक सामग्री :
- 1 tsp cinnamon
- 1 tsp salt
- 1 cup dry washed masoor lentils
- 4 cups water
- 1/2 cup tomato paste
- 2 tbsp oil
- 1 large onion, chopped
- 4 cloves garlic, minced
- 1-inch piece fresh ginger root, peeled and minced
- 1 tbsp garam masala powder
- 1 छोटा चमच्च दालचीनी पाउडर
- 1 छोटा चमच्च नमक
- 1 कप धूलि हुई मसूर दाल
- 4 कप पानी
- 1/2 कप टमाटर का पेस्ट
- 2 बड़ी चमच्च तेल
- 1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ
- 4 लहसुन की काली, बरीक कटी हुई
- 1 इंच अदरक, बारीक कटा हुआ
- 1 चमच्च गरम मसाला पाउडर
Method:
- Heat the oil in a large saucepan over medium heat. Add onion, garlic and ginger and cook until vegetables are softened.
- Stir in the garam masala powder, cinnamon and salt and cook for a few more minutes.
- Add the lentils, water and tomato paste and mix well. Bring to a gentle boil, reduce heat and then simmer covered for 30 minutes or until lentils are cooked.
- Remove from the heat and serve.
- एक कढ़ाई में मध्यम गैस पे तेल गरम करे, उसमे कटा हुआ प्याज, लहसुन और अदरक मिक्स करे और प्याज के पकने तक सेके
- अब इसमें गरम मसाला, दालचीनी पाउडर, नमक डाले और २ मिनट तक मिक्स करते हुए पकए.
- अब इसमें धूलि हुई मसूर दाल, पानी, टमाटर का पेस्ट डाले, और उबले,
- गैस को स्लो कर दें और 30 मिनट तक ढक कर पकाये, या जब तक दाल न पाक जाये तब तक पकाये
- अब गैस बंद कर दें और रोटी या चावल के साथ परोसे
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