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Saturday, May 9, 2015

Aloo Paratha style-1/आलू पराठा


Ingredients:

For Potato Masala-

  1. 5 medium sized boiled potato (mash them)
  2. 1/2 cup ginger grated
  3. 1/2 cup coriander chopped
  4. 2-3 green chilli chopped
  5. 1/2 tsp asafoetida
  6. 1/2 tsp salt
  7. 1 packet of maggie magic masala
For final prep-
  1. Dough of wheat flour- 4 cups
  2. Ghee/Butter for cooking- 5-6 tsp
आवश्यक सामग्री:
आलू मसाला के लिए:
  1. 5 मध्यम साइज के उबले हुए आलू (मैश करे हुए या कद्दू कस किये हुए)
  2. 1/2 कप अदरक कसा हुआ 
  3. 1/2 कप धनिया की पत्ती बारीक कटा हुआ 
  4. 2-3  हरी मिर्च बारीक कटी हुई 
  5. 1/2 छोटी चमच्च हींग 
  6. 1/2 छोटी चमच्च नमक 
  7. 1 पैकेट मैगी मैजिक मसाला 
पराठा के लिए:
  1. गेहू का अट्टा मडा हुआ - 4 कप 
  2. घी/बटर- 5-6 चमच्च 

Method:
  1. Mix all the ingredients of potato masala, mix well and divide the stuffing in 8 equal portions.
  2. Now Divide the wheat flour dough in 8 equal ball and keep aside
  3. Now take each ball roll them, apply a little ghee or butter and fill the potato mash masala as prepared in step-1 and close it
  4. Roll it again carefully (so that the stuffing doesn't splits out) to your desired size
  5. Now on a frying pan a medium flame, cook it until golden brown from all sides.
  6. Do the same process with the all.
  7. Serve this paratha with Curd, Green Chutney
विधि : 
  1. आलू मसाला के लिए आवश्यक सामग्री को अच्छे से मिक्स करे और 8 बराबर हिस्से में बाट लें 
  2. माड़े हुए आटे के भी 8 बराबर के हिस्से में बाट लें 
  3. अब आटे के एक गोले को लें, उसे बेले, फिर घी लगाये और 1 हिस्सा आलू का मसाला रखे और उसे बंद करे 
  4. अब फिरसे भरे हुए गोले को बेले रोटी की तरह 
  5. अब तवे को मीडियम गैस पे गरम करे और इस बेले हुए पराठे को दोनों तरफ से सुन्हेरा होने तक सके, घी लगाकर 
  6. इसी तरह बखी सब के साथ प्रोसेस करे 
  7. इन गरम पराठे को दही या हरी चटनी के साथ परोसे 


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