Ingredients:
For Potato Masala-
- 5 medium sized boiled potato (mash them)
- 1/2 cup ginger grated
- 1/2 cup coriander chopped
- 2-3 green chilli chopped
- 1/2 tsp asafoetida
- 1/2 tsp salt
- 1 packet of maggie magic masala
For final prep-
- Dough of wheat flour- 4 cups
- Ghee/Butter for cooking- 5-6 tsp
आवश्यक सामग्री:
आलू मसाला के लिए:
- 5 मध्यम साइज के उबले हुए आलू (मैश करे हुए या कद्दू कस किये हुए)
- 1/2 कप अदरक कसा हुआ
- 1/2 कप धनिया की पत्ती बारीक कटा हुआ
- 2-3 हरी मिर्च बारीक कटी हुई
- 1/2 छोटी चमच्च हींग
- 1/2 छोटी चमच्च नमक
- 1 पैकेट मैगी मैजिक मसाला
पराठा के लिए:
- गेहू का अट्टा मडा हुआ - 4 कप
- घी/बटर- 5-6 चमच्च
Method:
- Mix all the ingredients of potato masala, mix well and divide the stuffing in 8 equal portions.
- Now Divide the wheat flour dough in 8 equal ball and keep aside
- Now take each ball roll them, apply a little ghee or butter and fill the potato mash masala as prepared in step-1 and close it
- Roll it again carefully (so that the stuffing doesn't splits out) to your desired size
- Now on a frying pan a medium flame, cook it until golden brown from all sides.
- Do the same process with the all.
- Serve this paratha with Curd, Green Chutney
विधि :
- आलू मसाला के लिए आवश्यक सामग्री को अच्छे से मिक्स करे और 8 बराबर हिस्से में बाट लें
- माड़े हुए आटे के भी 8 बराबर के हिस्से में बाट लें
- अब आटे के एक गोले को लें, उसे बेले, फिर घी लगाये और 1 हिस्सा आलू का मसाला रखे और उसे बंद करे
- अब फिरसे भरे हुए गोले को बेले रोटी की तरह
- अब तवे को मीडियम गैस पे गरम करे और इस बेले हुए पराठे को दोनों तरफ से सुन्हेरा होने तक सके, घी लगाकर
- इसी तरह बखी सब के साथ प्रोसेस करे
- इन गरम पराठे को दही या हरी चटनी के साथ परोसे
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